Bőrápolás


A cukorbetegség összetett szénhidrát-anyagcserezavar, mely kezeletlenül a szervezet összes "elemére" kihatással van!

Bőrbetegség A bőrelváltozások sokszor a a betegség felismerése előtt jelentkeznek, ezért intő jel hogy a belső szervekben is lehet kóros elváltozás!Ezért sűrgőssé válik a vese, szemészeti és ideggyógyászati vizsgálat is.
Fokozott érelmeszesedés alakulhat ki bármely verőérben.
Fajtái: a végtagon érelzáródást okozó érelmeszesedés,
koszorúér-betegség, agyér-betegségek.

Nagyon fontos hogy a cukorbetegségben szenvedők fokozottabban figyeljenek a bőrön jelentkező legkisebb elváltozásokra is, és az otthoni kezelés helyett minél előbb szakorvoshoz forduljanak!

Bővebben: Webbeteg.hu
Szemerédy Herceg Melinda - Szakdolgozata

Száj- és fogápolás


Sok kellemetlenséget okoz a kiszáradó száj, a begyulladt fogíny fogmosáskori vérzése, a száj valamilyen elváltozása!Fogszuvasodás Mivel gyulladásról van szó, nagyon fontos mielőbbi megszüntetése a normális vércukorszint stabilizálásához.

A nem megfelelően kezelt diabétesz sorvadáshoz, fogszuvasodáshoz, a fogakat alkotó szövetek leépüléséhez vezethet...ezért érdemes megfelelő fogkrémmel kezelni a meglévő problémákat, és nem egyből gyulladáscsökkentő gyógyszert bevenni!

Forrás:
Szemerédy Herceg Melinda - Szakdolgozata

Szív- és érrendszer


EKG A cukorbetegségben szenvedő páciensek 2-5-ször nagyobb eséllyel kapnak szívinfarktust, ráadásul az akut koronária szindrómát és infarktust követő halálozási arány is magasabb.
Diabétesz során gyakran diffúz koszorúér-betegség , számos szűkület látható (a kiserek szintjén is), mely csökkenti a terápiás lehetőségek, a koszorúér-tágítás, ill. a bypass-műtét sikerét.

A érülékenyebb oxigénhiányra érzékenyebb szívizomzat miatt gyakoribb a szívelégtelenség kialakulásának kockázata is. A betegség alattomosságára jellemző, hogy gyakran az idegrendszer károsodása következében csökken a fájdalomérzet, így egy korábban lezajlott, tünetmentes infarktusra a már kialakult, fulladásos tünetekkel járó szívelégtelenség kialakulása hívhatja fel a figyelmet. A cukorbetegség során kialakuló anyagcsere-változások szintén a szívizomzat gyengüléséhez vezetnek. Köztudott hogy a túlzott só fogyasztása magas vérnyomást eredményez, ami hosszútávon (kezeletlenül) károsítja a szív- és érrendszert.

Megelőzés:
Míg diabéteszes betegekben a kisér-szövődmények (veseelégtelenség, látásromlás, idegbántalom) a vércukorháztartás megfelelő szinten tartásával megelőzhetők, a nagyerekben kialakuló érelmeszesedés kivédése céljából a társuló kockázati tényezők kezelésére is nagy hangsúlyt kell fektetni!
Fontos a vérnyomás, a koleszterinszint megfelelő kezelése, a dohányzás elhagyása, a testsúly normalizálása!
(WEBBeteg-Dr. Bene Orsolya)

Forrás:
Webbeteg.hu
Szemerédy Herceg Melinda - Szakdolgozata

Retinopátia


A diabéteszes retinopathia a szem fényérzékelő idegszövetének, a retinának károsodása!

Retinopátia A retina ereinek károsodása következtében az erek fala áteresztővé válik, a hajszálér hálózat egyes területein csökken vagy megszűnik a vérkeringés.
Az érkárosodás a továbbiakban retinális vérzéseket, oedemát okoz, sérülékeny új kiserek, a retina felszínén növekvő, vagy az üvegtesti térbe nyúló hegszövet kialakulásához vezet.

Az újdonképzett erekből a látást hirtelen, súlyosan megrontó üvegtesti vérzések keletkezhetnek, a heges, proliferativ szövet a retinára húzást gyakorol.
Minden elváltozás deformálja a retinát: az eredmény torzlátás, látótér károsodás, a látásélesség csökkentése. A szem ideghártyájának károsodása fokozatos látásromlást illteve vakságot ereményezhet.

Bővebben / Forrás:
Macosz.hu

Neuropátia


Neuropátiás fájdalom állandó (vagy időszakos) zsibbadás, égető érzés, csiklandósság és/vagy elektromos kisülés érzése jellemzi.

Emberi ideg Semmilyen egyéb hasonló fájdalomhoz nem fogható. (fejfájás, derékfájás)
Érzéskiesésekben, fájdalomban, vegetatív működési zavarokban nyilvánul meg.
A vegetatív zavarok közé tartozik az impotencia, hasmenés vagy székrekedés, fokozott izzadás, szapora szívverés.

A neuropathia diabetica (ND) a diabetes legkevésbé diagnosztizálható és kezelhető szövõdményei közé tartozik.
Tünetei attól függően változnak, hogy a somatosensoros vagy az autonóm idegrendszer területén alakulnak ki a demyelinisatios változások.
Somatosensoros neuropathia esetében fõleg az alsó végtagi fájdalom, zsibbadásérzés, fonákérzés alkotják a panaszok jelentős részét.

Bővebben / Forrás:
Diabetesonline.hu
Dr.Dömötör Erzsébet

Nefropátia


VeseA cukorbetegség szövődményi közül későn megjelenő vesebántalom, mely fehérjevizelést (túlzott mikroalbumin ürítést), magas vérnyomást, végstádiumában művesekezelést illtve veseátültetést eredményez!

Ha ezt sikerül minnél előbb felfedezni, hatékony vérnyomáscsökkentővel jelentősen csillapítható ez a folyamat.

Bővebben / Forrás:
webbeteg.hu
medlist.com

Szexuláis élet


A férfiak esetében az vezethet szexuális problémákhoz, hogy a cukorbetegség kárt okozhat az idegrendszer működésében.
Egyik aspektusa ennek, hogy a cukorbetegség károsítja az erekciót létrehozó szöveteket, így merevedési zavart okoz.

Egyes cukorbeteg nőknél visszatérő hüvelygyulladás alakul ki. Mind bakteriális, mind gombás fertőzések és a protozoonok kiváltotta infekciók gyakrabban alakulnak ki, mint nem cukorbeteg társaikban.
A Candida gombák a normál flóra részei, ezek akkor tekinthetők pathogén (betegséget okozó) kórokozóknak, ha nagy számban elszaporodnak.
Erre hajlamosíthat a szervezet védekezőképességének csökkenése, nőknél a hüvelyi baktériumflóra egyensúlyának megbomlása.
Ez lehet fájdalmas, és viszketés, égő érzés. Hólyaghurut kialakulása is visszatérő probléma lehet a cukorbeteg nők számára.

Továbbá egyes kutatások arra utalnak, hogy hasonló módon a férfiak erekciós zavaraihoz, a női csikló sem megfelelő módon reagál az ingerlésre.

Mit tehetünk ha a fentiek valamelyikét tapasztaljuk?
Mindenféleképpen keressük fel kezelőorvosunkat.Vállaljuk fel betegségünket, beszéljünk róla!

Bővebben / Forrás:
webbeteg.hu
diabetesonline.hu

Diabéteszes láb


A diabeteses láb olyan tünetek együttes előfordulása következtében alakul ki, melyek a neuropathia, macro-, és microangiopathia, a csökkent macrophag funkció, csökkent szövetregenerációs készség következtében alakulnak ki.

Megelőzéséhez a vércukorszint normalizálása elengedhetetlen, valamint figyelnünk kell a gondos anyagcsere-vezetésre, megfelelő gyógyszerelésre, a neuropathia korai észlelésére, az infekció megelőzésére, a mikrocirkulációs zavar felismerésére és a megfelelő lábbeli megválasztására.

Bőrbetegség Minél koraibb a bőrelváltozás (szövődmény) tünetének felismerése, annál jobban elkerülhetőek a drasztikus beavatkozások!
A rosszul karbantartott diabétesz eredménye akár amputált végtag is lehet, ami nem csak életmódromlást, hanem életveszélyes állapotot is jelenthet!

Bővebben / Forrás:
Medlist.com

 
 
érelmeszesedés Az artériák (verőerek) oxigént és tápanyagokat szállítanak a sejtekhez, szövetekhez.
Az egészséges artériák hajlékonyak, rugalmasak és erősek, ezért vér áramlása akadálytalan. Idővel azonban, a verőerek elveszítik rugalmasságukat, érbelhártyájuk megvastagodik, és merevvé válik.
Koszorúér-betegségen a koszorúerek ateroszklerózisát, illetve az ennek kapcsán kialakult kórképeket értjük. Jellegzetesen a szívet ellátó közepes és nagy verőerek legbelső rétege alá felhalmozódó plakkok az erek szűkületét okozzák.
A fogágy gyulladása miatt nemcsak fogainkat veszíthetjük el, de más, súlyos bajok - cukor, szívkoszorúér-betegség - kísérő tünete is.
Ráadásul nemcsak az igazi fogak hullanak ki, hanem a betetett, szuvas fogakat pótló méregdrága koronák, hidak is.
A fogszuvasodás egy idült folyamat, mely a fogak keményszöveteinek roncsolódásával jár.
A felszínről lefelé halad!
A szívizom vérellátási zavara következtében kialakult szívizomelhalás.
Mellkasi fájdalmat okozó klinikai tünetegyüttes. Három kórképet különböztetünk meg:
instabil angina pectorist (iAP),
ST elevatióval nem járó (NSTEMI),
illetve ST elevatióval járó myocardialis infarctust (STEMI).
Egyes szakirodalmak ide sorolnak még egy negyedik kórképet is a hirtelen szívhalált (SCD).
A koszorúérműtét vagy Bypass-műtét komoly sebészeti eljárás, amely a legjobb életminőséget biztosítja a gyógyszerekkel már tovább nem kezelhető érelmeszesedés esetén.
A vérnyomás ilyen esetben 130/80 Hgmm alatt kell hogy legyen!
Az összkoleszterin 4,5 mmol/l, az LDL 2,5 mmol/l alatt legyen!
A testtömegindex 25 kg/m2,
a haskörfogat férfiaknél 94cm, nőknél 80cm alatt legyen!
"Duzzadás"
A szervezet folyadékháztartásának olyan zavara, melyben a szövetek közötti térben víz halmozódik fel.
Szaporodó sejt szövet
A férfi egyén nem tudja elérni a megfelelő erekciót! Mélyebb értelemben közösülési képtelenséget jelent.Az esetek kisebb részében pszichés, többségében organikus elváltozás áll a háttérben.
SEP (kiváltott potenciál)
Sensoros stimulus által kiváltott idegválaszok átlaga.
Az autonóm (vegetatív) idegrendszer és az belső elválasztású mirigyek rendszere (endokrin rendszer) szabályozza a szervezet belső környezetét.
A slerosis multiplex egy krónikus betegség, mely a központi idegrendszert (az agyvelőt és a gerincvelőt) érinti. Ez a kórkép az idegsejtek szigetelését biztosító myelinhüvelynek, zsírtartalmú borításnak a gyulladását és pusztulását okozza.
Fehérjevizelés. 24 órás gyüjtött vizeletből mutatható ki.
30-300 mg/nap között beszélünk microalbuminuriáról!
A művesekezelés olyan külső beavatkozás, mely a hiányzó vesefunkciót pótolja.
Három formája van: haemodialízis, haemofiltráció és hashártyán keresztüli dialízis.
A protozoonok olyan apró egysejtű élősködők, amik többnyire az emésztőrendszerben telepszenek meg, de könnyen bekerülhetnek a véráramba is, és onnan a különböző szervekbe.
A megbetegedést vagy már a puszta jelenlétük, vagy az életfunkcióik közben felszabaduló melléktermékek, méreganyagok okozzák.
Infekció, fertőzés. Mikroorganizmus bekerülése a szervezetbe, ahol elszaporodhat és betegséget okozhat.
A fertőzés oka a kórokozó candidafajta túlzott elszaporodása, amit okozhat a helyi körülmények megváltozása, vagy a szervezet meggyengülése. Gyakrabban alakul ki a candida fertőzés az antibiotikumokkal kezelt betegeknél (elpusztul a szervezet természetes baktériumflórája), terheseknél, túlsúlyos embereknél (összefekvő bőrredők) és cukorbetegeknél.
Egészséges nők hüvelyében normálisan 6-8 féle baktéruim fordul elő, alacsony csíraszámban.
A hüvelyi baktériumflóra állandó változásban van.
A hormonok is normális körülmények között változtatják a baktlriumflóra összetételét, ezért változik a menstruációs ciklus, a terhesség vagy a kilmax alatt, de hatással vannak az anyagcsere-betegségek is, tehát a diabétesz-re is!
Cukorbetegség okozta érbántalom, mely két tipusát észlelhetjük a 2.-es tipusú diabetes megbetegedésnél: a makroangiopathiás késői szövődményt, mely a vastagabb erek meszesedési folyamatai által jön létre, ilyen a ischaemiás szívbetegség, mely a koszorúerek meszesedése, szűkülete miatt alakul ki, az alsó végtagi érszűkület, és az agyi erek szűkületéből adódó ischaemiás /vérhiányos/ agyi infarktus.

A mikroérbántalom kifejezetten a diabeteszre jellemző érelváltozás, mely a kapilláris erek basalmembránjának megvastagodása miatti szöveti vérhiányt okoz, minél hosszabb ideje áll fenn a cukorbetegség, annál több hajszálér károsodik.
A szövetelhalás már akár akkor is megjelenhet, amikor még a vastagabb erekben tapintható perifériás pulzus. Ide tartozik a diabeteses láb szindróma, mely a láb érzéketlenségéből adódó sérülések miatt fertőző fekély alakul ki, mely gyakran vezet az alsó végtag amputációjához.
Nem csak az alsó végtagot érinti a mikroérbántalom, hanem a vese, és a szem hajszálérhálózatát, mely vese elégtelenséghez, látás károsodáshoz vezet.
Makrofág: csontvelőben monocyta őssejtből keletkező, egymagvú, aktív phagocytosisra képes sejtek, melyek később szétszóródnak a testben, változtatják alakjukat, mozgékonyságukat.
A macrophag részt vesznek az antitesttermelésben,
sejt-mediálta immunválaszban, antigén prezentációban és különböző immunoreguláló molekulák termelésében is.
A hajszálerek károsodása miatt kialakult zavar.