Diéta
Ez a tájékoztató azért íródott, hogy segítséget nyújtsunk a megfelelő, egyéni étrend összeállításához.
Az étrendi kezelés célja, hogy
- az optimális testtömeget és tápláltsági állapotot elérjük, majd megtartsuk ,
- a vércukorértékeket a normális értékekhez legközelebb eső tartományban tartsuk,
- a szövődmények kifejlődését megelőzzük, illetve késleltessük a táplálkozási tényezők optimális kihasználása révén!
A diétát mindig személyre szólóan határozzuk meg. Egyetlen mondatban összefoglalva ez azt jelenti, hogy a napi tápláléknak tartalmaznia kell a szervezet számára szükséges valamennyi tápanyagot!
Ez a helyes táplálkozás alapja.
Miért kell diétázni?
Egészségeseknél az étkezésenként elfogyasztott táplálék szénhidráttartalmától függően a hasnyálmirigy több, kevesebb inzulint termel.Az inzulin feladata, hogy a vérben lévő cukor bejutását segítse a sejtekben. Igen sok cukorbetegnél a saját inzulintermelés vagy a termelődő inzulin hatása oly mértékben károsodott, hogyha kívülről nem juttatnánk be inzulint, a sejtek éheznének, miközben a táplálék formájában elfogyasztott szénhidrát vérben igen magas cukorszintet eredményezne.

Személyre szabott étrend
A legfőbb táplálkozási szabály: a szervezet szükségleteinek megfelelő energia- és tápanyagbevitel biztosítása.I.Az étrend energia tartalma
A táplálékkal bevitt energia mennyisége az optimális tápláltsági állapot elérését kell, hogy szolgálja.
Ez azt jelenti, hogy:
- Ha a testtömeged több a kívánatosnál, akkor csökkentett energia tartalmú étrendet kell fogyasztanod mindaddig, míg a testtömeged a kívánt szintre nem csökken.
(Nők esetén 1000- 1400kcl/nap, férfiak esetén 1400- 1800kcl/nap az ajánlott energia –bevitel.)
Ha nem tudod eldönteni, hogy túlsúlyosnak számítasz-e, kérdezd meg kezelőorvosod, vagy tájékozódj kalkulátorunk segítségével.
A kalkulátor használja a testtömeg- index (TTI) fogalmát, melyet úgy számítunk ki , hogy a kg-ban mért testtömeget elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. PL. egy 1,76 m (176cm) magas 75kg testtömegű egyén testtömeg- indexe: 75:1,762= 75: 3,0976=24,2.
A TTI. normális értéke 20- 25 között van.
Az elhízás mértékének megítélése a testtömeg- index (TTI) szerint:
1, Enyhe fokú elhízás: TTI értéke 25, 1-27,0 között
2, Mérsékelt elhízás: TTI értéke 27,1- 31,0
3, Súlyos elhízás: TTI értéke 44,1 felett.
- Normális testtömeg estén az energiaegyensúly biztosítását szolgáló energiatartalmú étrendet ajánlatos fogyasztani, hogy a kívánt testtömeget tartani tudjad.
(Nőknél ez 1600-3000kcl/nap, férfiaknál 2000- 3500kcl/nap energia -bevitelt jelent.)
- Alultápláltság (soványság) esetében a normális testtömeg eléréséig több energiát tartalmazzon az étrend, mint amennyire a szervezetnek szüksége van.
II. Az érend táplálékösszetétele
Fontos, hogy az energiát adó tápanyagok (fehérje, szénhidrát, zsír) megfelelő arányban legyenek jelen a napi táplálékban, ami annyit jelent hogy a táplálékkal bevitt energia 15-20%-a fehérjéből, 30%-a zsírből,
50-55%-a szénhidrátból kell hogy származzék!
Ha ezen kedvező tápanyagbeviteli arányok megváltoznak, pl. kevesebb szénhidrát és több zsírbevitel, vagy több fehérjebevitel lesz jellemző az étrendre, úgy a táplálkozással összefüggő betegségek (elhízás, szív- és érrendszeri megbetegedések, vesebetegségek) kockázata jelentősen nőhet.
Az energiát nem adó mikrotápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok) szintén a szervezet szükségletének megfelelő mennyiségben kell hogy jelen legyen a napi táplálékban, mert ez is az egészséges megőrzést szolgálja.
Ezt csak a megfelelően összeállított étrend tudja biztosítani!
Az étrend energia- és szénhidráttartalma közötti kapcsolat
Mivel az energiaszügséglet tág határok között változik, az egyenként elfogyasztott tápanyagok mennyisége is különböző.
Ez a szénhidrátok esetében a naponta fogyasztható mennyiség
120-300 g közötti ingadozását jelenti!
A fentiekből következik hogy a diéta energia- és szénhidráttartalmát egyidejűleg érdemes meghatározni és az étrend összeállításakor figyelembe venni, mert a kettő elválaszthatatlanul összetartozik.
Így pl. egy 1800 kcal/nap energiatartalmú étrendnél ez azt jelenti, hogy 900 kcal/nap energiát -a napi energiabevitel felét- kell juttatni a szervezetbe szénhidrát formájában.
Ha 1 g szénhidrát elégetése során 4 kcal energia keletkezik, akkor 900:4=225. Egy 1800 kcal/nap energiatartalmú étrendnek tehát 225 g szénhidrátot kell tartalmaznia.
III. A táplálkozás ritmusa (az étkeések gyakorisága, az egyes étkezések szénhidráttartalma)
A szervezetnek állandó szüksége van energiára és tápanyagokra.
Az étkezés azonban nem folyamatos, hanem szakaszos! Köztudott hogy a napi, 1-2 alkalommal történő étkezés megviselni az emésztőrendszert, többlet munkát ró a szívre, a keringésre, ráadásul túlsúly kialakulását eredményezheti.
Inzulinnal kezelt cuorbetegeknek azért sem ajánlatos a napi 1-2 étkezés, mert a ma haszálatos inzulinok -hatásgörbéjükből
adódóan- nem tudnának megfelelő vércukorszintet biztosítani.
Ezért azt javasoljuk hogy a napi szénhidrátmennyiséget többször elosztva fogyaszd!
Ez a gyakorlatban annyit jelnet hogy a diabéteszes naponta 5-6 alkalommal étkezzen, (főleg gyerekeknél) vagyis a három főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) mellett 2-3 kisétkezést (tízórai, uzsonna,utóvacsora) is iktass be!
Az utóbbi években megjenet inzulinoknak köszönhetően, ma már olyan inzulinkezelési forma is alkalamzható a cukorbetegek egy részénél amellyel csupán a főétkezéssekkel is biztosítható az optimális vércukorszint!
Forrás:
Diétás tanácsok cukorbetegeknek - Novo Nordisk Hungária KFT.
Macosz.hu
Diabetesonline.hu
Szemerédy Herceg Melinda - Szakdolgozata
Tovább
Lap tetejére
Vissza az fő oldalra