Mióta viselünk műkörmöt?

Talán kevesen tudják, de körmeink szépítése és dekorálása egyáltalán nem a modern kor szüleménye.

Már évezredekkel ezelőttről maradtak fent olyan feljegyzések, melyek szerint igenis létezett a festett köröm – persze az akkori lehetőségeket kihasználva, és nem feltétlenül olyan jelentéssel, mint napjainkban.

Az ókori Egyiptomban a fáraók hosszú, aranyozott pótkörmöket tettek fel a sajátjaikra, ezzel akartak isteneikhez hasonlítani, közelebb kerülni hozzájuk. A királyok és királynők általában vörösre festették körmeiket, ez a nemesek kiváltsága volt. Az alacsonyabb társadalmi szinten élők csak halvány színt használhattak. Szintén időszámításunk előtt, 3000 környékén Kínában már zselatinból, méhviaszból, tojásfehérjéből és gumiarábikumból készítettek kezdetleges „körömlakkot”. Az ókori rómaiaknál és görögöknél először a férfiak festették a körmeiket – hennát, arany és ezüst színezéket használtak. A korai Róma, Babilon, és Egyiptom hadvezérei csaták előtt ajkuk színével megegyezőre festették körmeiket.

A középkorban kevésbé foglalkoztak a körmök ápolásával, díszítésével, annak új korszakát a reneszánsz hozta el, de igazán csak az iparosodás kezdetével terjedt el a körömkozmetika Amerikában és Európában. A körmök csillogását különféle krémekkel, pasztákkal, csiszolóporos reszelőkkel érték el, és már alkalmaztak folyékony lakkot. A mai értelemben vett műkörmök csak az 1950-es években jelentek meg, méghozzá a hollywoodi filmvásznon. Hogy a színésznők körmei látványosabbak és szebbek legyenek, a filmfelvételek idejére sajátjaikra vendégkörmöket ragasztottak.
Talán hihetetlenül hangzik, de a mai építő zselé elődeit a fogorvoslásban alkalmazott anyagok adták.

műkörömépítés

A műanyag fogpótlások a TIP műkörmök, a műfogsor javító porcelánok a porcelán műkörmök, a fényre kötő fogtömések pedig a zselés műkörmök kifejlesztéséhez szolgáltak alapul.
A mai műköröm technológia már teljesen kinőtte magát, önálló területként fejlődik tovább. A modern, UV vagy LED fényre kötő építő zselék már maximális kényelmet és tartósságot nyújtanak viselőiknek, esztétikailag pedig minden igényt kielégítenek.