Szív- és érrendszer

EKGA cukorbetegségben szenvedő páciensek 2-5-ször nagyobb eséllyel kapnak szívinfarktust, ráadásul az akut koronária szindrómát és infarktust követő halálozási arány is magasabb.
Diabétesz során gyakran diffúz koszorúér-betegség , számos szűkület látható (a kiserek szintjén is), mely csökkenti a terápiás lehetőségek, a koszorúér-tágítás, ill. a bypass-műtétsikerét.A érülékenyebb oxigénhiányra érzékenyebb szívizomzat miatt gyakoribb a szívelégtelenség kialakulásának kockázata is. A betegség alattomosságára jellemző, hogy gyakran az idegrendszer károsodása következében csökken a fájdalomérzet, így egy korábban lezajlott, tünetmentes infarktusra a már kialakult, fulladásos tünetekkel járó szívelégtelenség kialakulása hívhatja fel a figyelmet. A cukorbetegség során kialakuló anyagcsere-változások szintén a szívizomzat gyengüléséhez vezetnek. Köztudott hogy a túlzott só fogyasztása magas vérnyomást eredményez, ami hosszútávon (kezeletlenül) károsítja a szív- és érrendszert.

Megelőzés:
Míg diabéteszes betegekben a kisér-szövődmények (veseelégtelenség, látásromlás, idegbántalom) a vércukorháztartás megfelelő szinten tartásával megelőzhetők, a nagyerekben kialakuló érelmeszesedés kivédése céljából a társuló kockázati tényezők kezelésére is nagy hangsúlyt kell fektetni!
Fontos a vérnyomás, a koleszterinszint megfelelő kezelése, a dohányzás elhagyása, a testsúly normalizálása!
(WEBBeteg-Dr. Bene Orsolya)

Forrás:
Webbeteg.hu
Szemerédy Herceg Melinda – Szakdolgozata