Látogasd meg a fény városát Párizst!

Párizs egy lenyűgöző város, és nem csak Európában, de az egész világon nagyon kevés hely vonz annyi turistát, mint a fény városa.

Ez természetesen nem is csoda, hiszen Párizs igazán egyedülálló. A párizsiak életstílusa és az állandó pezsgés is igazán vonzóvá teszi, ráadásul a látványosságok listája is elképesztően hosszú.

Egyetlen párizsi városlátogatás során csupán a látnivalók töredékéhez juthatunk el, így mindenképpen többször is látni kell a várost.

A hangulatos kávézók, a romantikus parkok, a Szajna, a művészeti galériák, a hidak, múzeumok és paloták, mind-mind még csodálatosabbá teszik Párizst, és jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy ha hazatérünk, máris visszavágyunk a francia fővárosba.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a város nem volt mindig Franciaország fővárosa. Sőt, Párizs már jóval azelőtt is létezett, hogy Franciaország egyáltalán létrejött volna. Időszámításunk előtti harmadik században alapították Gallia kelta lakosai Parisii néven. Természetesen ekkor még nem volt az a csillogó világváros, aminek ma ismerjük, csak egy kis halászfalu. Két évszázaddal később azonban római uralom alá került, és a jelentős várossá válás útjára lépett. Számos templom, aréna, fürdő, színház és fórum épült az ekkoriban Lutetia Parisiorum néven ismert városban.

Párizs egyik jelképe, a Notre Dame (magyarul Mi Asszonyunk) székesegyház azonban a középkorból származik.

Szépségével és monumentális méreteivel különleges hatást gyakorol a szemlélőkre. A katedrális Párizs közepén, a Szajna folyó Île de la Cité nevű aprócska szigetén épült fel 1163–1345 között. 2019-ben feltehetően rövidzárlat okozott tűzvészt, ami a Notre Dame tornyát és tetőszerkezetét pusztította főleg.

Egy párizsi városlátogatás alkalmával legalább egyszer el kell jutni az Eiffel-toronyhoz is. Itt érthető módon mindig hosszú sorok kígyóznak, ezért érdemes lehet online jegyet foglalni. Igaz, hogy ezt több héttel korábban kell megtenni, ráadásul konkrét időpontra szól, viszont így elkerülhető a több órás sorban állás. Az élmény és a lélegzetelállító kilátás azonban megéri a kellemetlenségeket.

Tapasztald meg te is Párizs csodáit a Challenge Hungary segítségével!