Diéta

Ez a tájékoztató azért íródott, hogy segítséget nyújtsunk a megfelelő, egyéni étrend összeállításához.

diétaA cukorbetegség (diabetes mellitus) kezelésének fontos része a megfelelő összetételű diéta!

Az étrendi kezelés célja, hogy
– az optimális testtömeget és tápláltsági állapotot elérjük, majd megtartsuk ,
– a vércukorértékeket a normális értékekhez legközelebb eső tartományban tartsuk,
– a szövődmények kifejlődését megelőzzük, illetve késleltessük a táplálkozási tényezők optimális kihasználása révén!

A diétát mindig személyre szólóan határozzuk meg. Egyetlen mondatban összefoglalva ez azt jelenti, hogy a napi tápláléknak tartalmaznia kell a szervezet számára szükséges valamennyi tápanyagot!
Ez a helyes táplálkozás alapja.

Miért kell diétázni?

Egészségeseknél az étkezésenként elfogyasztott táplálék szénhidráttartalmától függően a hasnyálmirigy több, kevesebb inzulint termel.

Az inzulin feladata, hogy a vérben lévő cukor bejutását segítse a sejtekben. Igen sok cukorbetegnél a saját inzulintermelés vagy a termelődő inzulin hatása oly mértékben károsodott, hogyha kívülről nem juttatnánk be inzulint, a sejtek éheznének, miközben a táplálék formájában elfogyasztott szénhidrát vérben igen magas cukorszintet eredményezne.

zöldborsó_főzelékAzok a betegek, akik inzulinkezelésre szorulnak, abban különböznek nem cukorbeteg társaiktól, hogy míg a nem cukorbetegeknél a hasnyálmirigy pontosan akkor és annyi inzulint termel, amennyire az elfogyasztott étel szénhidráttartalmától függően szükség van, addig az inzulinnal véve kell az étkezések számát, időpontját és szénhidráttartalmát megtervezni. Bizonyos értelemben tehát tudatosabb táplálkozásról van szó.

Személyre szabott étrend

A legfőbb táplálkozási szabály: a szervezet szükségleteinek megfelelő energia- és tápanyagbevitel biztosítása.

I.Az étrend energia tartalma
A táplálékkal bevitt energia mennyisége az optimális tápláltsági állapot elérését kell, hogy szolgálja.

Ez azt jelenti, hogy:
– Ha a testtömeged több a kívánatosnál, akkor csökkentett energia tartalmú étrendet kell fogyasztanod mindaddig, míg a testtömeged a kívánt szintre nem csökken.
(Nők esetén 1000- 1400kcl/nap, férfiak esetén 1400- 1800kcl/nap az ajánlott energia –bevitel.)
Ha nem tudod eldönteni, hogy túlsúlyosnak számítasz-e, kérdezd meg kezelőorvosod, vagy tájékozódj kalkulátorunk segítségével.

A kalkulátor használja a testtömeg- index (TTI) fogalmát, melyet úgy számítunk ki , hogy a kg-ban mért testtömeget elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. PL. egy 1,76 m (176cm) magas 75kg testtömegű egyén testtömeg- indexe: 75:1,762= 75: 3,0976=24,2.
A TTI. normális értéke 20- 25 között van.

Az elhízás mértékének megítélése a testtömeg- index (TTI) szerint:
1, Enyhe fokú elhízás: TTI értéke 25, 1-27,0 között
2, Mérsékelt elhízás: TTI értéke 27,1- 31,0
3, Súlyos elhízás: TTI értéke 44,1 felett.
Normális testtömeg estén az energiaegyensúly biztosítását szolgáló energiatartalmú étrendet ajánlatos fogyasztani, hogy a kívánt testtömeget tartani tudjad.
(Nőknél ez 1600-3000kcl/nap, férfiaknál 2000- 3500kcl/nap energia -bevitelt jelent.)
Alultápláltság (soványság) esetében a normális testtömeg eléréséig több energiát tartalmazzon az étrend, mint amennyire a szervezetnek szüksége van.

II. Az érend táplálékösszetétele
Fontos, hogy az energiát adó tápanyagok (fehérje, szénhidrát, zsír) megfelelő arányban legyenek jelen a napi táplálékban, ami annyit jelent hogy a táplálékkal bevitt energia 15-20%-a fehérjéből, 30%-a zsírből,
50-55%-a szénhidrátból kell hogy származzék!

Ha ezen kedvező tápanyagbeviteli arányok megváltoznak, pl. kevesebb szénhidrát és több zsírbevitel, vagy több fehérjebevitel lesz jellemző az étrendre, úgy a táplálkozással összefüggő betegségek (elhízás, szív- és érrendszeri megbetegedések, vesebetegségek) kockázata jelentősen nőhet.

Az energiát nem adó mikrotápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok) szintén a szervezet szükségletének megfelelő mennyiségben kell hogy jelen legyen a napi táplálékban, mert ez is az egészséges megőrzést szolgálja.
Ezt csak a megfelelően összeállított étrend tudja biztosítani!

Az étrend energia- és szénhidráttartalma közötti kapcsolat
Mivel az energiaszügséglet tág határok között változik, az egyenként elfogyasztott tápanyagok mennyisége is különböző.
Ez a szénhidrátok esetében a naponta fogyasztható mennyiség
120-300 g közötti ingadozását jelenti!

A fentiekből következik hogy a diéta energia- és szénhidráttartalmát egyidejűleg érdemes meghatározni és az étrend összeállításakor figyelembe venni, mert a kettő elválaszthatatlanul összetartozik.
Így pl. egy 1800 kcal/nap energiatartalmú étrendnél ez azt jelenti, hogy 900 kcal/nap energiát -a napi energiabevitel felét- kell juttatni a szervezetbe szénhidrát formájában.
Ha 1 g szénhidrát elégetése során 4 kcal energia keletkezik, akkor 900:4=225. Egy 1800 kcal/nap energiatartalmú étrendnek tehát 225 g szénhidrátot kell tartalmaznia.

III. A táplálkozás ritmusa (az étkeések gyakorisága, az egyes étkezések szénhidráttartalma)
A szervezetnek állandó szüksége van energiára és tápanyagokra.
Az étkezés azonban nem folyamatos, hanem szakaszos! Köztudott hogy a napi, 1-2 alkalommal történő étkezés megviselni az emésztőrendszert, többlet munkát ró a szívre, a keringésre, ráadásul túlsúly kialakulását eredményezheti.
Inzulinnal kezelt cuorbetegeknek azért sem ajánlatos a napi 1-2 étkezés, mert a ma haszálatos inzulinok -hatásgörbéjükből
adódóan- nem tudnának megfelelő vércukorszintet biztosítani.

Ezért azt javasoljuk hogy a napi szénhidrátmennyiséget többször elosztva fogyaszd!
Ez a gyakorlatban annyit jelnet hogy a diabéteszes naponta 5-6 alkalommal étkezzen, (főleg gyerekeknél) vagyis a három főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) mellett 2-3 kisétkezést (tízórai, uzsonna,utóvacsora) is iktass be!

Az utóbbi években megjenet inzulinoknak köszönhetően, ma már olyan inzulinkezelési forma is alkalamzható a cukorbetegek egy részénél amellyel csupán a főétkezéssekkel is biztosítható az optimális vércukorszint!

Forrás:
Diétás tanácsok cukorbetegeknek – Novo Nordisk Hungária KFT.
Macosz.hu
Diabetesonline.hu
Szemerédy Herceg Melinda – Szakdolgozata