Cukorbetegségről

Cukorbetegségről általában…

DiabetesesetDiabetes Mellitus vagy cukorbetegség (diabétesz) olyan komplex anyagcserezavar, kezeletlen formában krónikus hiperglikémiával jellemzett kórkép, amelynek hátterében krónikus inzulin elváltozás és/vagy -hatás, másképpen fogalmazva abszolút vagy relatív inzulinhiány áll,
s amelyet változó expresszivitással megjelenő micro- és/vagy macrovasculáris szövődmények kísérnek.A diabétesz a szőlőcukor (glükóz) feldolgozási zavara, melynek oka az inzulin nevű hormon hiánya-amit a hasnyálmirigy termel-illetve a szervetet inzulinnal szembeni érzékenysége (inzulinrezisztenciarelatív inzulinhiány) vagy egyszerre mindkettő!
A sejtek inzulin hiányában nem képesek a glökózt felvenni, ezért a vércukorszint megemelkedik, ez okozza a betegség főbb tüneteit.Egészségeseknél az étkezésenként elfogyasztott táplálék szénhidráttartalmától függően a hasnyálmirigy több, kevesebb inzulint termel.
Az inzulin feladata, hogy a vérben lévő cukor bejutását segítse a sejtekben.
Igen sok cukorbetegnél a saját inzulintermelés vagy a termelődő inzulin hatása oly mértékben károsodott, hogyha kívülről nem juttatnánk be inzulint, a sejtek éheznének, miközben a táplálék formájában elfogyasztott szénhidrát vérben igen magas cukorszintet eredményez.Azok a betegek, akik inzulinkezelésre szorulnak, abban különböznek nem cukorbeteg társaiktól, hogy míg a nem cukorbetegeknél a hasnyálmirigy pontosan akkor és annyi inzulint termel, amennyire az elfogyasztott étel szénhidráttartalmától függően szükség van, addig az inzulinnal véve kell az étkezések számát, időpontját és szénhidráttartalmát megtervezni.
Bizonyos értelemben tehát tudatosabb táplálkozásról van szó.
Több információt a diéta menüpontunk alatt találhatsz!

Hasonló linkek / forrás:
Wikipedia.org
Mimi.hu
Szemerédy Herceg Melinda – Szakdolgozata

1-es típusú diabetes mellitus

Az 1-es típusú diabetesz egy autoimmun betegség, amit abszolút inzulinhiányokoz.
A hátterében a szervezet immunrendszere áll, mely idegenként ismeri fel a saját sejtjei egy részét, és autoimmun gyulladás következtében elpusztítja a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei.Ez a diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek és fiatal felnőttkorban jelentkezik.diétaA tünetek gyorsan alakulnak ki, a betegek kezeléséhez inzulin és diéta szükséges! Jellemző a szervezet vegyhatásának savas állapotba való eltérése, ami kellemetlen acetnos leheletben és acetonos vizeletben nyilvánul meg!
A betegeknél általában gyakori a jelentős fogyás a betegség megállapítása előtt. Kezeletlen vagy rosszul kezelt, súlyos esetben tartósan magas vércukorszinttel (hiperglikémiával) és ketózissal járó életveszélyes állapot, az ún. ketoacidózisos kóma alakulhat ki .

Hasonló linkek / forrás:
Wikipedia.org
Macosz.hu
Szemerédy Herceg Melinda – Szakdolgozata

2-es típusú diabetes mellitus

A nem inzulinfüggő diabétesz vagy ugynevezett 2-es típusú diabetes mellitus általában 40 éves kor felett gyakori.Olykor 10-15 évig is fennállhat tünetmentesen, anélkül hogy panaszt okozna.
A beteg szervezete nem reagál a saját inzulinjára (inzulinrezisztencia) később fokozatosan megszünik az inzulintermelés! A hosszú időn át tartó magas inzulinszint, helyesebben egy étkezés által termelt inzulinmennyiség miatt a sejtek védekezni kezdenek a beléjük pumpált túl sok cukor ellen, és kialakul az inzulinrezisztencia, vagyis a sejtek ellenállnak az inzulin sejthártya nyitogató kísérleteinek.
Az agy ilyenkor érzékeli a sok cukrot a vérben, ezért utasítja a hasnyálmirigyet hogy nagyobb intenzitással termelje az inzulint!
A sejtek viszont fokozatosan ellenállnak… a hasnyálmirigy egy ponton már nem bírja tovább a “harcot” és elkezd emelkedni a vércukorszint!Az izolált szénhidrátok fogyasztása (cukor, fehér liszt stb.) a magas glikémiás index (GI) miatt okozzák. Minél magasabb a glikémiás indexe a szénhidrátnak, annál gyorsabban szívódik fel és jut a vérbe, és annál nagyobb inzulintermelésre serkenti a szervezetet.A betegség kezelése a kezdeti szakaszban életmód változtatással (diéta, helyes táplálkozás, sport, testsúlycsökkentés), majd vércukorcsökkentő, valamint az inzulin hatását növelő tablettás készítményekkel történik. A betegség későbbi szakaszában, mikor az inzulintermelés már kimerült, az 1-es típusú diabéteszhez hasonlóan szükségessé válik az inzulin adása.
Az inzulinrezisztencia szorosan összefügg az elhízással – nem véletlenül, mivel az elhízást az izolált szénhidrátok okozzák a magas glikémiás indexük miatt. A 2-es típusú betegek 80%-a elhízott, többségük magas vérnyomástól is szenved.

Korábban ezt a diabétesz formát „enyhe” betegségnek tartották, mivel sokáig nem okoz panaszt, nem feltétlenül igényel inzulint. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, a 2-es típusú cukorbetegség súlyos betegség.
Súlyos, mivel mintegy 10–15 évvel lerövidíti a várható élettartamot, nagyon magas a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága és súlyossága. Egy 2-es típusú diabéteszes beteg olyan szív-érrendszeri veszélyeztetettségnek van kitéve, mint egy nem cukorbeteg, infarktuson átesett beteg.

Hasonló linkek / forrás:
Wikipedia.org
Macosz.hu
Szemerédy Herceg Melinda – Szakdolgozata