Áttörés

tűzijáték
tűzijáték

A Harvard Egyetem egy professzora illetve a vele dolgozó csapat komoly áttörést ért el az egyes típusú cukorbetegség egy lehetséges gyógymódjának kidolgozásában először sikerült nagy milliós mennyiségben előállítani az inzulintermelésért felelős sejteket. Ez a mennyiség már ahhoz is elég lehet hogy a betegekben transzplantációval pótolják ezeket a sejteket.

Ha a módszer az állati tesztek és klinikai kísérletek során is sikerrel működik az megoldást jelenthet azoknak a cukorbetegeknek akik ma injekcióval jutnak hozzá a test helyes működéséhez kellő inzulinmennyiséghez. Doug Melton a harvardi csapatot vezető kutató 23 éve dolgozik a megoldáson. Melton akkor kezdett el dolgozni az egyes típusú cukorbetegek gyógymódján mikor Samet a fiát is ezzel a betegséggel diagnosztizálták. A sikeresnek tűnő megoldással kapcsolatban tudni kell hogy nem az az újdonság hogy ezt a fajt a cukorbetegséget gyógyítani lehetne a béta sejtek beültetésével erről már 2000-ben is születtek tanulmányok. Az áttörés a béta sejtek termelésében van azt eddig ugyanis (más átültetett szervekhez hasonlóan) csak agyhalott donoroktól lehetett kinyerni. Ráadásul a beültetett sejtek egy idő után vesztenek hatékonyságukból így néhány évente újabb beültetésre van szükség így aztán végképp nincs elegendő donor. Ezt a problémát oldhatják meg az őssejtekből képzett bétasejtek milliói.

Az egyes típusú cukorbetegség során a testben nem termelődik annyi inzulin ami a vércukorszint helyes beállításához kell. Az inzulint normál esetben a hasnyálmirigy termeli az ilyen diabéteszben szenvedőknél ennek működése áll le.
A harvardi megoldáson kívül a hasnyálmirigyátültetés is segíthet a betegeken de még az USA-ban is csak pár ezer átültethető hasnyálmirigy van évente aminek mintegy ötödével végeznek sikeres transzplantációt.

A hasnyálmirigyalulműködés okozta cukorbetegség főleg a fiatalokat és a gyerekeket sújtja hazánkban nagyjából 3500 egyes típusú cukorbetegségben szenvedő gyerek él.

Forrás: index.hu